Haptotherapie

Contact opnemen

Haptonomie

Haptonomie gaat over gevoelens en je gevoel. Hoe je omgaat met jezelf en je gevoelens, hoe je omgaat met de ander en de verbinding/ relatie tussen jou en de ander. Het gaat over jouzelf, het op dé waarde schatten van jouzelf die passend is voor jou. Om hierdoor meer vanuit jezelf de juiste keuzes te kunnen maken. Je ontdekt jou lijf en diens gevoelens. Hierdoor sta je meer in contact met je eigen lijf en zal je beter je eigen vermogens en mogelijkheden kunnen ervaren en leren kennen. Je zal meer vertrouwen krijgen in je lijf en de gevoelens zal je meer herkennen omdat je hier bekender mee wordt.

Haptotherapie

Haptotherapie zet de haptonomische benadering op een therapeutische wijze in. In je leven nu zijn er veel invloeden, deze invloeden dwingen soms tot keuzes maken. Deze keuzes maken gebeurt vaak vanzelfsprekend, dus onbewust. Of je maakt keuzes door er sterk over te denken of omdat je een vast manier hebt waaraan je gewent bent (patronen), of omdat het zo 'hoort', of omdat anderen ook ze gekozen hebben, of omdat je dit mogelijk van je verwacht wordt. Ook bv. keuzes die worden gemaakt, of juist niet worden gemaakt omwille van angsten.

Het luisteren en ervaren wat je diep van binnen beleeft om je eigen keuzes te maken is niet vanzelfsprekend. Het is mogelijk zó normaal voor je geworden om ze te kiezen en leven dat je niet anders meer kunt. De keuzes die je dan maakt zijn dan niet meer echt de jouwe en je manier van leven past steeds minder bij jouzelf. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je vastloopt of stagneert of heel onrustig bent, overbelast raakt, je stemming heel slecht wordt (somber), je een overvol druk hoofd hebt, slecht gaat slapen of een gespannen lijf ervaart of conflicten krijgt in verschillende relaties of sterke behoefte hebt alles onder controle te willen houden, of leeft met veel angst.

Haptotherapie gaat over jou, het aanspreken en ervaren wat jouw kwaliteiten en mogelijkheden zijn. Door de de therapie zal je, je eigen grenzen gaan verkennen en hierin nieuwe ervaringen leren kennen.

Binnen de therapie staat aanraken centraal. Dmv aanraken voel en ervaar je beter je lijf. En wat voor gevoelens er zijn. Je kan je buik bijvoorbeeld beter voelen op moment dat je, je eigen hand hierop legt. De aanraking binnen de therapie is erop gericht om je bewust te laten worden van je lijf en diens gevoelens. Daarnaast is dit ervaren alleen niet genoeg. Ook je denken en gedachten hierbij spelen een grote rol. Bv. je ervaart zenuwen, maar in je gedachten zeg je dat je 'normaal' moet doen. Of je bent boos op die collega door wat hij/ zij heeft gezegd, maar je bedenkt je dat je dit niet mag zeggen en houdt je in.            Haptotherapie gaat op zoek met jou om het juiste 'evenwicht' te vinden die passend is voor jou.

 

"haptotherapie, een vorm van hulpverlening waarbij aanraking centraal staat, wordt door veruit de meeste cliënten bijzonder positief ontvangen, zo blijkt uit een onderzoek van de Utrechtse universiteit".